mandag den 10. november 2014

Sprækker


Til Halloween '14 udkom min fjerde bog: Sprækker. En novellesamling bestående af ni noveller, som alle har det til fælles, at de på forskellig vis handler om sprækker.

Fra bagsideteksten:

Sprækker, hvor døre og låger ikke lukker helt tæt. De revner, selv det stærkeste materiale slår under tilstrækkelig belastning. Brister i bolværket mellem rationalitet og vanvid. Lækager i forseglingen mellem denne verden og en anden, vi ikke ønsker at se.

Sprækker er åbninger, hvor der burde være lukket.

En del af novellerne er udgivet tidligere i forskellige antologier, og det har længe været en drøm for mig at få dem samlet.

Novellerne hedder:

''De rette omgivelser''
''Mare, mare minde''
''In spe''
''Folden''
''Isolde''
''Hic sunt dracones''
''Den usynlige verdens undere''
''Delilas lokker''
''Og de kommer ind og tager bolig der''

Sprækker kan købes/bestilles ved boghandleren eller købes her hos Forlaget Kandor.

Jeg fejrede udgivelsen ved et Halloween-arrangement på Blågårdens Bibliotek, hvor jeg læste novellen ''Hic sunt dracones'' for publikum.

onsdag den 17. september 2014

Bogbekendtskaber hos Fra Sortsand



Jeg blev for lidt tid siden spurgt, om jeg ville deltage i serien 'Bogbekendtskaber' på bloggen Fra Sortsand. I serien fortæller forskellige forfattere om bøger, som har en særlig plads i deres hjerte.

Det ville jeg selvfølgelig gerne, og det kom der denne tekst ud af. Hvis I følger linket, så sørg endelig for også at gå på opdagelse i resten af bloggen. Det vil I ikke fortryde, den er nemlig fuld af skarpe betragtninger og vidende læsninger af genrelitteratur - og lækre illustrationer.

lørdag den 26. april 2014

Drifter


Jeg medvirker med novellen ''In spe'' i en ny antologi fra Forlaget Kandor. Bogen hedder Drifter - 13 mørke erotiske noveller, og beskrivelsen fra forlaget lyder:

''I denne novellesamling blandes erotikkens hede med gysets kulde, og blandingen er intet mindre end foruroligende.''

Man kan bestille antologien og se listen over de medvirkende forfattere her

''In spe'' er min tredje novelle i en antologi fra Kandor. Forlaget har en dejlig åben fortolkning af horror og ser nok ''genren'' som en slags modus i stedet. Kandors antologier søger ofte nye tilgange til gysets arketyper, som fx i antologien Vampyr, hvor man gerne måtte nytænke vampyrfiguren. Også i denne samling var der udsigt til noget nyt - et underforstået krav om en direkte kobling mellem erotik og gys jeg ikke tidligere har set på dansk (en del amerikanske antologier har blandet sex og horror, bl. a Hot Blood-serien). Det er virkelig interessant at medvirke i bøger som disse.


lørdag den 22. februar 2014

Farvel til Tellerup

For et par uger siden stoppede Tellerup og jeg samarbejdet. Det blev til over fem gode år hos forlaget og tre bøger, som jeg er ekstremt stolt af at have fået udgivet.

Jeg tænker lidt på det hele som et kærlighedsforhold. Tellerup var min første store kærlighed - jeg havde haft et godt øje til hende siden siden min ungdom, og glæden var stor, da hun opdagede, at jeg også eksisterede.

Nu er det så slut. Vemodigt, men også rigtigt for begge parter. Det er ikke altid man passer sammen, selv om man ville ønske det.

Det har været en fantastisk oplevelse at være en del af et forholdsvis stort og professionelt forlag, som har et brand, de fleste læsere kender. Jeg har lært meget, om hele processen fra tekst til bog, om redigering, målgrupper og det mere markedsorienterede. Og jeg er blevet bedre til at skrive. Min redaktør, Louise Tellerup, har en stor del af fortjenesten for dette. Hun mestrer at fintune et manuskript, aldrig diktatorisk (ofte humoristisk, især når forfatteren uforvarende forveksler jysk dialekt med rigsdansk), men i dialog med forfatteren, som altid har det sidste ord.

Efter nogle år bliver de fleste profesionelle relationer til personlige, tror jeg. Sådan har det også været med Tellerup og mig, og jeg tror, det sværeste nu bliver at undvære den personlige snak og mailen frem og tilbage.

Jeg vil anbefale alle, som har et manuskript, de gerne vil have udgivet, at overveje Tellerup som forlag, især hvis ens målgruppe først og fremmest er unge/unge voksne.

For mig og mine manuskripter bliver det spændende at se, hvad der vil ske i fremtiden.

tirsdag den 21. januar 2014

Bøger i 2013

Jeg fik ikke læst helt så meget i 2013, som jeg plejer. Det skyldes nok først og fremmest salg af hus samt køb og istandsættelse af et nyt, men til dels også typen af bøger. Jeg ville læse en del klassikere i år, og en bog som Manns Doctor Faustus tager altså sin tid at læse og fordøje. Heldigvis ramte jeg en stor stime af fantastiske bøger i løbet af året:

Paul Auster. Vinternoter.
Jeffery Deaver. The Blue Nowhere.
Kristian Bang Foss. Døden kører Audi.
Steen Langstrup. Alt det hun ville ønske hun ikke forstod.
Henrik S. Harksen (red.). Eldrich Horrors: Dark tales.
Thomas Mann. Doctor Faustus.
Caitlin R. Kiernan. The Drowning Girl.
Rudyard Kipling. Strange Tales.
Lars Husum. Mit venskab med Jesus Kristus.
Chuck Palahniuk. Choke.
Kevin G. Buffon (red.) Another 100 Horrors.
Naia Marie Aidt. Bavian.
Nikolaj Højbjerg (red.). Vampyr.
Herdis Palsdottir. Mød dit barn.
Jonathan Safran Foer. Ekstremt højt og utroligt tæt på.
Kamilla Hega Holst. Sort.
Morten Ramsland. Sumobrødre.
Vladimir Nabokov. Lolita.
Dorte Nors. Minna mangler et øvelokale.
Camilla Christensen. Jorden under Høje Gladsaxe.
Truman Capote. Med koldt blod.
Henrik S. Harksen (red.). Pix - Nygotiske Skæbner
Kim Engelbrecksen (red.). Mani og depression.
Sylvia Plath. The Bell Jar.
John Irving. A Widow for One Year.

Siden jeg selv begyndte at skrive, læser jeg på en anden måde - mere 'formorienteret' kan man måske kalde det. Mere bevidst om hvilke virkemidler forfatteren benytter sig af, fra ordniveau og sætningstruktur til overordnet tone og tema. Hvilket blot har øget fornøjelsen ved at læse. Jeg tænker, at det er den glæde alle oplever, når de begynder at mestre et fag og kan se detaljerne, der udgør et værks hele.

Af udenlandske værker var jeg især begejstret for Austers Vinternoter, Plaths The Bell Jar, Nabokovs Lolita, Palahnuiks Choke, Irvings A Widow for One Year og Kiernans The Drowning Girl. Sidstnævnte er et (horror)mesterværk, der sampler utallige riffs fra gotikken, men alligevel er moderne og eksperimenterende både i indhold og form og hvilken form!

Formeksperimenterende er Safran Foers Ekstremt højt og utrolig tæt på også med dens variationer i layout, men bogen levede slet ikke op til mine forventninger.

Lars Husum gør noget af det samme som Foer, men noget bedre. Mit venskab med Jesus Kristus har en lækker frihed i formen med indsættelse f. eks. af artikler og versaler. Husum er sammen med Kristian Bang Foss og Kamilla Hega Holst tre fremragende danske forfattere, der uforståeligt ikke får så megen spalteplads som så mange andre.

Foss' Døden Kører Audi er lige så god som den fremragende Stormen i 99 - han kan noget helt specielt med detaljer. Der zoomes nærmest ind på hverdagsdetaljer (med forkærlighed for det grimme, fordærvede, anløbne), som overvælder læseren med 'virkelighed.'

Det samme kan Hega Holst, dog med endnu større fokus på det kropslige og groteske i hendes Sort, der som i mange af ovennævnte titler leget med dokumentarismen som form. Hun skriver i et nøgternt sprog som samtidigt er dejligt detaljetungt. Hega Holst gør læseren til en først modvillig, men så alligevel ivrig voyeur. En slags kvindelig, dansk version af Chuck Palahniuk.    

torsdag den 2. januar 2014

Ex-anmeldelse

Virabooks anmeldte Ex i december måned, og romanen fik pæne ord med på vejen. Et par uddrag lyder:

Teddy Vork leverer både en nervepirrende spøgelseshistorie og et vellykket psykologisk portræt

... og nærmere om karaktertegningen:

Edmund er en interessant hovedperson og man aner efterhånden, at der under den normale overflade gemmer sig et skrøbeligt, nervøst menneske med hang til morbiditet og paranoia. Edmund er besat af tanken om livets forgængelighed og gang på gang ødelægger han mere eller mindre ubevidst selv sine bedste stunder med familien med sin maniske fokusering på, hvor flygtige sådanne øjeblikke er. Hans gradvise sammenbrud er velskrevet og troværdigt, og læseren holdes på yderst effektiv vis hen i uvished om, hvorvidt der overhovedet er tale om et overnaturligt fænomen eller blot et sygt sinds vrangforestillinger. 

Anmeldelsen har dog også visse anker, bl.a. vedrørende mængden af detaljer i teksten - en kritik der også blev nævnt i lektørudtalelsen.

Man kan læse hele anmeldelsen her