søndag den 17. april 2011

''Frederik og snemanden''Min novelle ''Frederik og snemanden'' kan nu købes som e-bog (og det til kun 9,- eller endda endnu billigere på visse sites).

''Frederik og snemanden'' vandt Foreningen Fantastiks novellekonkurrence i 2006 og blev efterfølgende publiceret i foreningens magasin, Himmelskibet. Da jeg kom i tanke om, at rettighederne til udgivelsen af novellen var faldet tilbage til mig (det er vist 1 år, man regner med) tænkte jeg, at historien måske kunne bruges på en eller anden måde, selvom den ikke umiddelbart ville passe ind blandt de noveller, jeg arbejder på nu. Men jeg sendte den til Tellerup, som heldigvis gerne ville lave et eller andet med den.

Det har været ret interessant at skrive novellen igennem igen, ikke så meget på det sproglige eller handlingsmæssige plan, men mere inspirationsmæssigt. Jeg har kunnet se, hvor de grundlæggende ideer og motiver i novellen stammer fra tydeligere end før.

''Frederik og snemanden'' er en ret simpel fortælling om en dreng og en snemand, der ikke står så ubevægelig, som den burde. Da en ven læste historien, spurgte han, om Dennis Jürgensen ikke havde skrevet noget lignende. Det mente jeg først ikke, selv om det egentligt lød bekendt, men jeg tjekkede lige. Det viste så at være tilfældet (''Snemanden'' i Midnatstimen), og jeg kunne egentligt godt huske, at jeg havde læst den, da jeg skimmede historien. I den forbindelse kom jeg til at huske på de utallige Steen og Stoffer-album, jeg kværnede som yngre, hvor der også optrådte foruroligende snemænd. Derudover husker jeg også tydeligt den snemand (fotografiet ovenfor), min far byggede til mig, da jeg var helt lille. Jeg var rædselsslagen for den, og havde mareridt om den om natten. Min far er desuden meget lig faren i min novelle (kan jeg nu se) - drillesyg, fuld af skøre indfald og indehaver af en løbsk fantasi. Han introducerede mig til en del fantasivæsener, jeg ikke var helt tryg ved. Jeps, nok ikke så pædagogisk et træk, men jeg ville måske ikke skrive, hvad jeg skriver i dag uden hans historier. En af skabningerne, Svupben (det er den lyd, han laver, når han går, Teddy!), var jeg særligt bange for, og Svupben optræder da også i en af de historier, jeg arbejder på for tiden.

Men det er sjovt at se, hvordan de historier, man har været udsat for tidligere, nærmest synker ned og begraves i bundfaldet i ens myth pool (som vist er Stephen Kings betegnelse). En gang imellem får man fat i noget, når man trækker våd i det plumrede vand.

Faren i ''Frederik og snemanden'' hedder passende nok Dennis, og snemanden bærer selvfølgelig en bowlerhat.

''Frederik og snemanden'' kan bl.a. købes her eller her